top of page
ayberkerdogan34

Eda Karataş: Sürekli kendi mutfağımızın izinden gittiğimiz için mutfak kültürü konusunda gelişemiyor




Eda Karataş, İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencisi. Eda Karataş, okuduğu bölüme ve kendi deneyimlerine göre aşçılık mesleğinden bahsetti. İlerideki kariyer hedeflerine de değinen Karataş, İtalya’ya giderek oradaki ünlü şeflerle çalışmak istediğini ifade etti.


Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Eda Karataş, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü neden tercih ettiğini şu cümlelerle açıkladı; “Ben Eda Karataş. 20 yaşındayım. İstanbul’da yaşıyorum. İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü okuyorum. Okuduğum bölüme yemek yapmaktan ve yeni tatlar keşfetmekten keyif aldığım için yöneldim. Eğitimim boyunca çeşitli restoran ve işletmelerde staj yaparak deneyim kazandım. Şu anda ise 5 yıldızlı bir otelde garson olarak çalışıyorum. Bunun nedeni ise gelen misafirleri tanımak ve onların ne istediğini anlamak. Bunun bana ileride yapacağım aşçılık mesleği için katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bir dönem aşçılık yapma isteğimden vazgeçsem de ve başka işlere yönelmek istesem de halihazırda tanışıklığım olan birçok ünlü şefin tavsiyeleri üzerine bölümüme ve gelecekteki hayallerime devam ediyorum. İleride birçok hedefim var ve bunlardan en önemlisi kendi işletmemi açıp en ünlü şeflerden biri olmak” diye konuştu.


“Damak tadım daha çok genişledi”


Konuşmasına devam eden Karataş bölümünün olumlu ve olumsuz yönlerine şu ifadelerle yer verdi; “Bölümümün eğitim konusunda bana kattığı yönler, yemekler konusunda daha çok bilgi sahibi olmamı ve damak tadımın daha çok genişlemesini sağladı. Deneyimlerime göre aşçılığın olumsuz yönleri, misafirlere sürekli hitap ettiğin için asla yanlış yapmamak ve sürekli çalışıyor vaziyette olmak. Olumlu yönleri ise, insan ilişkilerini güçlendirmek ve el yeteneğini geliştirmek” dedi.



“Dünya mutfağına fazla yer vermiyoruz”


Aşçılık mesleğinin Türkiye’de yeteri kadar değer görmediğinden bahseden Karataş, geleceğini yurt dışında gördüğünü şu sözlerle dile getirdi; “Bölümüm olan Gastronomi, istihdam konusunda asla ekside olmayan bir bölüm olduğu ve sürekli gelişime açık bir bölüm olduğu için geleceğim konusunda kendimi her zaman şanslı görüyorum. Fakat ülkemizde aşçılığın hak ettiği değeri almadığını düşünüyorum. Her ne kadar dünya mutfağının öncülerinden olsak da sürekli kendi mutfağımızın izinden gittiğimiz ve dünya mutfağına fazla yer vermediğimiz için damak tadı ve mutfak kültürü konusunda çok da ileri gidemiyoruz. Bu nedenle kendi geleceğimi daha çok yurtdışında görüyorum. Çünkü yurtdışında bu mesleğe daha fazla değer veriliyor. Diğer mutfaklardaki şeflerin size katmış olduğu bilgi ve deneyimler, biz aşçı adayları için çok önemli bir yer ediniyor. Yurt dışında bilgi ve deneyim kazanmak istediğim ülkelerin başında İtalya yer alıyor. Çünkü oradaki ünlü şeflerle çalışmamın, kariyerime çok katkısı olacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

7 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page